Oktoberfest nazywany jest także die Wiese (łąka) i chociaż obie nazwy są stosowane wymiennie, to jednak pierwsza jest bardziej popularna. To największy na świcie festyn ludowy, który odbywa się na przełomie września i października na łące Teresy w Monachium. W ciągu 210 lat tylko 24 razy odwoływano festyn z przyczyn epidemii lub wojen. Niestety w tym roku po raz 25 Oktoberfest został odwołany z powodu pandemii koronawirusa. Bawarczycy nie wyobrażają jedna sobie, by Monachium nie miało swojego święta piwa, dlatego też organizują wiele alternatywnych imprez o znacznie mniejszym zasięgu. Oczywiście to tylko namiastka głównego festynu, ale na każdej imprezie nie zabraknie na pewno radości, śpiewu, muzyki i oczywiście bawarskiego piwa. Jak wygląda tradycyjny Oktoberfest możesz przeczytać w naszym artykule.
Trochę historii
Początki die Wiesen sięgają roku 1810, kiedy to z okazji ślubu Ludwika Bawarskiego i Teresy Saksońskiej na polach pod Monachium zorganizowana zawody konne. Cieszyły się one tak dużą popularnością, że zaczęto organizować je co roku. Stopniowo przekształcały się w święto piwa. W 1880 r. władze Monachium po raz pierwszy oficjalnie zezwoliły na sprzedaż piwa. Prawo do tego ma 6 browarów, które warzą piwo zgodnie z Bawarskim Prawem Czystości z 1487 r. Zgodnie z nim może ono zawierać w swoim składzie tylko chmiel, wodę i jęczmień. Takie warunki spełniają tylko następujące browary w Bawarii:
- Augustiner,
- Paulaner,
- Spaten-Franziskaner-Brau,
- Hacker-Pschorr,
- Hofbrau,
- Lowebbrau.
W większości są to piwa typu lager, niektóre z nich można kupić w Polsce.
Stroje bawarskie
Nieodłącznym elementem Oktoberfest jest strój bawarski. Noszą go nie tylko Bawarczycy, ale także uczestnicy festynu z innych krajów. Ci ostatni najczęściej wcześniej wypożyczają go w wypożyczalniach mając możliwość wybrać odpowiedni rozmiar i kolor. Stroje na Oktoberfest należy wcześniej sobie zarezerwować, bo zainteresowanie nimi we wrześniu jest ogromne.
Drindl to tradycyjny bawarski strój kobiecy. Składa się z białej haftowanej bluzki uwypuklającej biust. Do tego gorset i spódnica w tym samym kolorze. Bardzo ważnym elementem stroju kobiecego jest kolorowy fartuszek zakładany na spódnicę. Sposób jego zawiązania jest sygnałem dla innych uczestników zabawy. Informuje, czy kobieta ma ochotę na flirt, czy też nie:
- kokarda po prawej stronie – jestem zajęta,
- kokarda po lewej stronie – jestem wolna,
- kokarda z tyłu – jestem wdową.
Oczywiście to kobieta decyduje, po której stronie umieści kokardę i nikt tego nie sprawdza. Niezobowiązujące flirty podczas festynu akceptowane są przez wszystkich.
Męski kostium bawarski to przede wszystkim krótkie skórzane spodnie (Lederhosen), które nie mogą być nowe. Nieodzownym elementem są szelki z charakterystycznym dla Bawarczyków złączeniem na przodzie. Szelki zdobione są kolorowymi haftami. Do tego biała koszula lub koszula w kratę. Obowiązkowo na głowie musi być kapelusz z piórkiem.
Stroje bawarskie są niezwykle kolorowe, co sprawia, że oprawa festynu jest niezwykle interesująca i wielobarwna.
Szukasz przebrania? Prawdziwy strój bawarski znajdziesz tutaj: https://strojeprzebrania-krakow.pl/stroje-na-oktoberfest/
Jak przebiega Oktoberfest?
Święto Piwa rozpoczyna się tradycyjnie po 15 września i trwa do 1 lub 3 października. Przez te kilkanaście dni w festynie uczestniczy ponad 6 mln osób, które wypijają ponad 7,5 mln litrów złotego napoju.
Die Wiese przypomina trochę nasze polskie dożynki, jednak u nas jest to święto organizowane z okazji zakończonych żniw i uzyskanych plonów. Oktoberfest pierwotnie organizowany był w celu wypicia zapasów piwa z poprzedniego sezonu. Beczki muszą być puste przed rozpoczęciem warzenia nowego piwa. Obecnie z powodu dużej popularności Oktoberfest browary specjalnie ważą duże ilości piwa przeznaczonego tylko na te dwa tygodnie.
Festyn rozpoczyna paradny pochód z burmistrzem Monachium na czele. Uczestniczą w nim bryczki poszczególnych browarów z orkiestrami regionalnymi. Burmistrz miasta otwiera pierwszą beczkę, powinien wybić szpunt jak najmniejszą liczbą uderzeń. Dzień później na paradzie prezentuje stroje bawarskie ponad 6000 osób. Jest gwarno, głośno i kolorowo.
Przez następne dni do dyspozycji gości festynu dostępnych jest 14 olbrzymich namiotów po kilka tysięcy miejsc siedzących każdy. Uczestnicy mogą zamawiać piwo w litrowych kuflach oraz bawarskie przysmaki:
- udka kurczaka z pieczoną skórką,
- golonka bawarska,
- kiełbaski bawarskie,
- żeberka grillowane.
Wtorek w Oktoberfest to dzień przeznaczony dla rodzin. Dla dzieci otwarte zostaje wesołe miasteczko z najróżniejszymi karuzelami podświetlanymi kolorowymi lampkami. Obowiązują wtedy także niższe ceny.
Najwięcej uczestników przyciąga festyn oczywiście w weekendy. Na wejście trzeba czekać nawet 40 minut, więc warto przyjść trochę wcześniej. Kto nie lubi tłoku powinien wybrać godziny przedpołudniowe w dzień powszedni.
Oktoberfest kończy się w niedzielę wielkim strzelaniem z moździerzy pod pomnikiem Bawarii. Jest wtedy naprawdę bardzo głośno. Na następne święto trzeba poczekać kolejny rok.
Oktoberfest w Polsce
Kto nie ma możliwości wyjechać do Monachium może uczestniczyć w bawarskim święcie w Polsce. Najsłynniejsze Oktoberfest organizują Opole, Wrocław, Gdańsk i Szczecin. Współorganizatorem jest monachijski browar Paulaner i to on dostarcza swoje piwo. Na wzór niemieckiego święta piwa rozstawiane są namioty, obowiązuje bawarski kostium, grają bawarskie orkiestry. Oczywiście poza piwem można zamówić tradycyjne bawarskie przysmaki.
Choć Oktoberfest w Polsce ma mniejszy wymiar, to atmosfera w namiotach jest taka sama. Dominuje śpiew , taniec i bawarska muzyka.
Ciekawostki
Przez 210 lat historii Oktoberfest padło wiele rekordów i wiąże się z nim wiele ciekawostek.
Święto Piwa w Monachium obsługuje 1600 kelnerek i kelnerów w bawarskich kostiumach oraz dodatkowo 10 000 innych pracowników. Cena piwa wynosi ok. 10 €, z tego 1 € to dodatkowy zarobek kelnerki poza pensją podstawową. Rekordzistki potrafią roznieść nawet 1000 kufli w ciągu zmiany. Bawarskie kelnerki potrafią jednorazowo unieść nawet 10 kufli z piwem. biorąc pod uwagę, że pełny kufel waży ok. 2,2 kg jest to naprawdę wyczyn. Rekordzistka jednorazowo dostarczyła do stołu 19 kufli.
Początkowo piwo było serwowane w kuflach ceramicznych, ale by nie dochodziło do nadużyć zamieniono je na szklane. Kuflów nie wolno wynosić z namiotu, ale pamiątkowe można kupić na pobliskich stoiskach jarmarcznych. Zdobione są logo jednego z sześciu browarów lub postaciami Bawarczyków w tradycyjnych strojach.
Wstęp na festyn jest darmowy, ale można zarezerwować i wykupić wejściówkę na określony dzień i godzinę. Jej koszt to ok. 45 €, w tym są 2 l piwa oraz pyszna golonka bawarska lub inne wybrane danie.
Die Wiese od 210 lat odbywa się w tym samym miejscu, czyli na olbrzymiej Łące Teresy. Kiedyś znajdowała się ona poza murami miasta, obecnie jest w centrum Monachium.
Jeżeli planujemy wybrać się na Oktoberfest, to najlepiej zaplanować to z rocznym wyprzedzeniem, ponieważ tak rezerwowana jest większość noclegów. Trochę później można zarezerwować kostium bawarski, ale nie należy zostawiać tego na ostatnią chwilę.
Booking.com