close
Gdzie zjeść najlepsze lody w Zakopanem?

Gdzie zjeść najlepsze lody w Zakopanem?

Zimą grzane wino czy gorąca czekolada, a latem? Najlepsze lody w mieście!
Kiedy upał staje się nie do zniesienia, turyści szukają ochłody. Czasem jednak wybór jest tak duży, że nie wiadomo, na co się zdecydować.

Osoby oferujące apartamenty w Tatrach często podpowiadają swoim klientom, gdzie mogą się udać.

Historia zimnych smakołyków na Podhalu

W stolicy Podhala – Nowym Targu – lody pojawiły się za sprawą piekarza Franciszka Żarneckiego, który od 1947 r. prowadził na rynku cukiernię. Sprzedawał tam lody własnej produkcji, po które zjeżdżali ludzie z całego regionu. Wyróżniały je naturalne składniki: świeże mleko, jajka i owoce (truskawki, borówki). Lody mieszano w dużym, obłożonym lodem baniaku, po czym nakładano je na wafle łopatką lub łyżką z bukowego drewna.

W 2008 roku Ministerstwo Rolnictwa wpisało na listę produktów tradycyjnych nowotarskie specjały. Określono ich kształt, rozmiar, barwę, konsystencję i smak. Tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie od lat przyciąga do Nowego Targu miłośników lodów.

Nowotarskie lody w Zakopanem

Kilka lat temu na Krupówkach powstała zakopiańska filia lodziarni należącej do rodziny Żarneckich. Tradycyjne specjały są produkowane na miejscu, wyłącznie z naturalnych składników. Zazwyczaj dostępnych jest 6-7 smaków. W zależności od porcji kosztują od 1 do 9 zł. Pyszne, kremowe i gładkie lody, rozpływające się w ustach podbijają serca mieszkańców i turystów, choć według opinii niektórych jakość z biegiem lat spada. W dwupoziomowej cukierni dostaniemy także desery lodowe, gofry, kawę i herbatę, koktajle oraz alkohole i ciastka.

Wytwórnia Lodów Naturalnych

Lodziarnia także położona na Krupówkach. Oferuje naturalne, kremowe i świeże smakołyki, według wielu osób – najlepsze w Zakopanem. Lody wyróżnia bogactwo smaków – od tych tradycyjnych, jak śmietankowe, czekoladowe czy truskawkowe, po oryginalne i nowoczesne, jak kinder bueno, kawa, słony orzech, mascarpone z czarną porzeczką, rafaello czy nugat. Porcje są spore a obsługa miła i sprawna. W tym miejscu wypijecie również pyszną kawę.

Cukiernia Samanta

Rodzinna firma, która od 1927 roku wytwarza słodycze i lody. W swojej ofercie posiadają kawy i inne gorące napoje, torty, napoje chłodzące, ciasta i ciasteczka oraz lodowe desery. Lokale znajdziecie zarówno w Zakopanem, jak i w Kościelisku, gdzie znajduje się także zakład produkcyjny.

Lody Retro

Wytwórnia lodów na bazie naturalnych składników, bez konserwantów. W ofercie firmy mieszczącej się na popularnym zakopiańskim deptaku znajdziecie zarówno produkty mleczne, jak i owocowe sorbety. Codziennie oprócz trzech podstawowych smaków (śmietanka, truskawka i czekolada) można dostać dwa nietypowe. Dla leniwych dowóz na terenie Zakopanego gratis.

Cukiernia Podwórko

Rodzinna cukiernia działająca na Krupówkach od 1956 roku. Nie tak łatwo ją znaleźć, ponieważ jak sama nazwa wskazuje – znajduje się w podwórku. Produkuje ciasta i lody, korzystając z tradycyjnych receptur. Podobno słynie z najlepszych różanych lodów w Zakopanem. W swojej ofercie posiada także inne oryginalne smaki, jak np. miętowy czy piwny.

Jeśli przeglądamy strony w poszukiwaniu apartamentów w Tatrach do wynajęcia, nie zapominajmy również o przeczytaniu opinii o miejscach, gdzie można zjeść dobry obiad czy deser – w tym przypadku tradycyjne lody. Dzięki temu łatwiej będzie nam wybrać te najlepsze. Zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym warto poszukać lodów o smaku oscypka z żurawiną. Wbrew pozorom można się bardzo mile zaskoczyć.

Autor: visitzakopane.pl

26 maja 201716714Views
Matera

Matera – miasto wykute w skale

Pocztówki z wakacji, czyli jak fotografować smartfonem podczas urlopu?