Już za kilka dni, 10 lutego 2013, będziemy mięli okazję, aby świętować Chiński Nowy Rok 春節- Rok Węża.
Już za kilka dni, 10 lutego 2013, będziemy mięli okazję, aby świętować Chiński Nowy Rok 春節- Rok Węża.
To radosne, kolorowe i bardzo rodzinne święto uważane jest za najważniejsze w tradycji Państwa Środka. Nie zapominajmy, że obchodzi się je nie tylko w samych Chinach, ale również w Hong-Kongu, Singapurze, na Tajwanie oraz we wszystkich innych krajach, gdzie żyje chińska mniejszość narodowa. Jak co roku „Święto Wiosny”, gdyż taką również Chiński Nowy Rok nosi nazwę, potrwa 15 dni i zakończy się Świętem Latarni 元宵節.
Co jeść i pić w Chiński Nowy Rok 2013?
Święto ma charakter publiczny, władze państwa ustanowiły je dniem wolnym od pracy, dzięki czemu od rana do późnej nocy spędza się je w rodzinnym gronie. W przeciwieństwie do naszej, zachodniej tradycji hucznego świętowania Nowego Roku w plenerze, Chińczycy raczej spędzają ten czas w domach, z rodziną i przyjaciółmi, najpierw przygotowując noworoczną wigilię, a następnie wspólnie ucztując. Do obowiązkowych punktów menu należą pierożki jiaozi 饺子 nadziewane drobno siekaną wieprzowiną, kurczakiem, rybą, krewetkami lub warzywami oraz sajgonki 春卷 – należące do grupy przystawek „dim sum” małe roladki, które zawija się w cieniutki i niemal przezroczysty papier ryżowy, a następnie smaży w głębokim tłuszczu. Toasty wznosi się zaś mocną wódką baijiu pędzoną z ryżu oraz z bardzo popularnego w Indochinach zboża sorgo. Baijiu, nazywana także „chińską whisky”, może zawierać od 35 do 65% alkoholu; niestety poza granicami Państwa Środka jest prawie nieznana.