Sumak, liście kaffir, a może szafran? Poznaj przyprawy z różnych części globu.
Czy wiesz co sprawia, że potrawy jedzone w odległych częściach świata smakują tak wspaniale? Wbrew pozorom poszczególne składniki dań, a nawet sposób ich przyrządzania nie odgrywają tak ważnej roli, jak moglibyśmy przypuszczać. W rzeczywistości bowiem sekret wspomnianych potraw ukryty jest w aromatycznych przyprawach. Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak to prawda. Jak się okazuje odczuwany przez człowieka smak w ok. 80 – 90% składa się z zapachu. Jeśli więc pragniesz rozsmakować się w potrawach z całego świata, to zaproś do swojej kuchni egzotyczne przyprawy. Jakie konkretnie?
Sumak
Sumak to przyprawa pozyskiwana z owoców o tej samej nazwie. Ma ona niezwykle intensywny, czerwony kolor i kwaśno – cierpki smak z lekkim, cytrusowym posmakiem. Krzew sumaka porasta obszary śródziemnomorskie, w tym głównie Sycylię, południowe Włochy oraz Iran. Sama przyprawa stanowi nieodłączną część większości dań kuchni arabskiej i często używana jest zamiast cytryny. Dodany do marynat sumak nada rybom oraz drobiu niezwykłego smaku jednocześnie barwiąc je na piękny, karmazynowy kolor.
Liście kaffir
Pepeda, zwana również limonką kaffir, tajską limonką czy dziką limonką, to roślina z rodziny cytrusowatych pochodząca z Azji Południowo – Wschodniej. W kuchni używa się głównie jej liści, ponieważ owoce cechuje wyjątkowo nieprzyjemny, cierpki smak. Sama przyprawa stanowi jeden z najpopularniejszych składników kuchni tajskiej, w tym zwłaszcza zup, dań z woka, ryb, a także potraw typu curry. Jak używać liści kaffir? Wystarczy dodać je w całości do potrawy i gotowe. Pamiętajmy jednak, aby wyjąć przyprawę tuż przed podaniem posiłku, gdyż – podobnie jak powszechnie znany liść laurowy – jest ona niejadalna.
Szafran
Pochodzący z Azji Mniejszej szafran to bez wątpienia najdroższa przyprawa świata. Cena 1 kg szafranu wynosi – w zależności od dostawcy – od 14 000 zł do nawet 33 000 zł! Dlaczego opisywana przyprawa jest aż tak droga? Otóż szafran to nic innego, jak tylko suszone znamiona słupka krokusów co oznacza, że do uzyskania 1 kg przyprawy potrzeba około 250 000 kwiatów! Sam szafran posiada intensywny, żółto – pomarańczowy kolor i odświeżający smak z nutami miodu, drewna sandałowego, dymu, pieprzu i lukrecji. Szafran idealnie komponuje się z ryżem jaśminowym, rybami, białym mięsem, a nawet deserami z dodatkiem jabłek czy gruszek.
Przechowywanie przypraw
Jak widać na powyższych przykładach przyprawy stanowią niezwykły dodatek, który – odpowiednio dopasowany – podkreśli smak potraw nadając im jednocześnie niepowtarzalnego aromatu. Niemniej jednak pamiętajmy, iż niewłaściwie przechowywane przyprawy z czasem stracą swój intensywny zapach. Aby tego uniknąć wystarczy wyposażyć się w hermetyczne pojemniki na przyprawy. Warto nadmienić, iż najlepiej przechowywać je w całości i dopiero przed dodaniem do potrawy rozdrobnić w moździerzu.