Niektóre desery posiadają wręcz królewski smak. Nie wszystkie jednak były zajadane przez królów czy książąt. Tort Sachera, czyli Sachertorte – jeden z najbardziej znanych deserów na świecie – może się tym pochwalić. Do dziś zresztą wielu określa go mianem „króla deserów”. Nie bez przyczyny. Jak zrobić to pyszne ciasto?
Historia tortu Sachera
Tort Sachera powstał w 1832 roku na dworze księcia Metternicha. Przyrządził go Franz Sacher, który był tam młodszym kucharzem. Gdyby nie zwykły przypadek, prawdopodobnie jego deser nigdy nie zyskałby takiej sławy. Otóż młody kucharz został poproszony o stworzenie nowego deseru dla księcia tylko dlatego, iż szef kuchni był w tym czasie nieobecny na dworze. Sacher świetnie poradził sobie z tym zadaniem i sprostał wymogom zarówno księcia, jak i jego wymagających gości. Stworzył torcik czekoladowy przekładany morelową marmoladą i wykończony polewą czekoladową. Jego smak jest niebiański, dlatego nic dziwnego w tym, że nie tylko w Austrii, ale i na całym świecie ten deser jest niezwykle popularny. Jak go przygotować?
Składniki na tort Sachera
Aby przygotować Sachertorte z oryginalnego przepisu, potrzebujesz niemałej ilości składników. To sporo pracy, jednak nie zniechęcaj się – efekt Cię zachwyci i z pewnością będzie wart czasu spędzonego w kuchni. Do przygotowania tortu potrzebujesz 7 jajek, 125 gramów cukru białego i tyle samo cukru pudru, 150 gramów masła, tyle samo gramów mąki, dwóch tabliczek gorzkiej czekolady, ekstraktu waniliowego lub laski wanilii, szczypty soli, 200 gramów marmolady morelowej i odrobiny rumu. Przyda się również bita śmietana, którą ozdabia się tort. To oczywiście nie wszystko. Sukces tortu Sachera to nie tylko wspaniałe ciasto, ale też równo rozlana polewa. Przygotujesz ją z 200 gramów kuwertury, a zatem wysokiej jakości czekolady o dużej zawartości masła kakaowego, 200 gramów cukru i 150 mililitrów wody. Uff, trochę tego się uzbierało. Jeśli masz już wszystkie składniki, najwyższy czas zabrać się za pieczenie.
Jak zrobić Sachertorte?
Zacznij od roztopienia czekolady w kąpieli wodnej. W tym czasie możesz zająć się masłem, które należy utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżeczką naturalnego ekstraktu waniliowego bądź zawartością laski wanilii. Masa maślana powinna być puszysta i jasna. Dodawaj do niej po jednym żółtku, ciągle miksując, by masa stała się jednolita. Odstaw miskę i zajmij się ubijaniem białka z odrobiną soli, by piana szybko stała się sztywna. Powoli dodawaj do niej cukier i ciągle ubijaj. Gdy czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej odrobinę ostygnie, możesz połączyć ją z masą jajeczną. Dodawaj do niej po jednej łyżce piany i mieszaj, aż cała pianka zniknie, a masa będzie jednolita. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej przygotowane ciasto. Piecz przez godzinę, a następnie od razu wyjmij z formy na blat i poczekaj, aż ostygnie. Marmoladę połącz z łyżką lub dwiema rumu – ilość alkoholu zależy od Ciebie. Możesz w ogóle go nie dodawać. Przekrój ciasto na dwie części i dolną z nich posmaruj marmoladą. Złóż ciasto i nałóż marmoladę na boki oraz górę ciasta. Teraz czas na przygotowanie polewy. Zagotuj wodę z cukrem i przelej ją do miski. Poczekaj, aż będzie gorąca, jednak nie parząca. Dodaj kuwerturę i rozpuść. Polewę jednym ruchem wylej na tort i szybko rozprowadź, by ją wyrównać. Zostaw w temperaturze pokojowej do wyschnięcia. Tak przygotowany tort podawaj z bitą śmietaną.
Może i nie jest to najprostszy do zrobienia deser, jednak z całą pewnością należy do jednych z najlepszych. Jeśli szukasz inspiracji cukierniczych, które zachwycą Cię podobnie jak tort Sachera, zajrzyj na stronę W kuchni z Wedlem.