Egipt, jedna z czterech wielkich cywilizacji antycznych, rządzony przez kolejne dynastie potężnych faraonów, wniósł do cywilizacji zachodniej szereg innowacji w nauce, technice i sztuce. Mimo to przez ostatnie dwa tysiąclecia wchodził w skład innych imperiów: Persów, Greków, Rzymian, Bizancjum, Arabów, Turków i Brytyjczyków. W 1922 Egipt ogłosił niepodległość ale resztki brytyjskiej kontroli nad krajem utrzymywały się do końca II wojny światowej
Egipt – Oficjalna nazwa: Arabska Republika Egiptu
Egipt – Ustrój: republika
Egipt – Stolica: Kair
Egipt – Język: arabski
Egipt – Waluta: 1 funt egipski = 100 piastrów
Staroegipska nazwa kraju oznacza „Czarny Ląd” i odnosi się do żyznych gruntów wzdłuż Nilu będących przeciwieństwem sąsiadującej z nimi pustyni, „Czerwonego Lądu”.
Arabskie słowo Misr, obecna oficjalna nazwa kraju, ma pochodzenie semickie. Według pierwotnego asyryjskiego rodzaju pisma słowa Misir/Musur są spokrewnione z hebrajskim słowem Mitzráyim oznaczającym kraj lub państwo. Początkowe wąskie znaczenie tego słowa rozumiane jako Egipt Dolny (Dolny Kraj), zostało rozszerzone na cały kraj (Górny i Dolny Egipt).
Klimat Egiptu
Egipt leże w strefie klimatu zwrotnikowego skrajnie suchego, wyjątek stanowi wąski pas wybrzeże gdzie dominuje klimat podzwrotnikowy typu śródziemnomorskiego.
Roczna suma opadów na ogół nie przekracza kilkudziesięciu milimetrów. Z tego względu większość ludności zamieszkuje tereny w delcie i dolinie Nilu. Nad rzeką istnieje oaza nadrzeczna, której długość wynosi niecałe 3 tys. kilometrów. Od tysiącleci w Egipcie tworzono system sztucznego nawadniania, znacznie zwiększając powierzchnię gruntów uprawnych. System nawadniający rozbudowano w 1970 roku, gdy w Asuanie zbudowano zaporę wodną, sztuczny zbiornik i elektrownię wodną.
Tereny pod wpływem klimatu zwrotnikowego charakteryzują się bardzo mała roczną sumą opadów atmosferycznych – od 30 mm na północy kraju, do zaledwie kilku milimetrów na 2-3 lata na południu Egiptu.
Jedynie na wybrzeżu suma opadów wzrasta i kształtuje się w granicach 50 -150 mm/rok, a w okolicach Aleksandrii dochodzi nawet do 200 mm/rok.
Terytorium Egiptu charakteryzuje się także dużymi amplitudami temperatur rocznych i dobowych.
Najwyższe temperatury notowane są w lipcu: od 26°C na północy, do 33°C na południu.
Najniższe temperatury notowane są natomiast w styczniu – odpowiednio od 11°C do 17°C.
Wisoną z południa kraju wieje suchy i gorący wiatr – Chamsin, który niesie ze sobą ogromne ilości pyłu.
Temperatura powietrza
Rok | I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
Alexandria | 20,3° | 14° | 14° | 16° | 19° | 21,4° | 24,2° | 26° | 26,3° | 25° | 23° | 18,7° | 15,4° |
Aswan | 26,3° | 16° | 18° | 22° | 27,5° | 30,7° | 33° | 33,5° | 33° | 31,3° | 28° | 22° | 17,6° |
Asyut | 22,5° | 12,7° | 14° | 18° | 23° | 27,5° | 29° | 29,6° | 29° | 27° | 24,2° | 18° | 13,8° |
Turystyka
Turystyka jest głównym źródłem dochodu kraju. Szczególnie stare egipskie zabytki są magnesem przyciągającym zagranicznych gości. Obok Gizy i Kairu turyści chętnie odwiedzają Aleksandrię i Luksor, skąd między innymi można dotrzeć do Doliny Królów. Luksor jest także punktem startowym dla podróży przez Nil do Asuan. Z tego miejsca oferowane są także loty i wycieczki autokarowe do Abu Simbel na Pustyni Nubijskiej i innych obiektów sakralnych wokół Jeziora Nasera. Większość operatorów podróży oferuje lot wewnętrzny do Kairu i po zwiedzeniu Kairu, urlop wypoczynkowy i kąpiele w Hurghadzie lub Szarm el-Szejk nad Morzem Czerwonym.
Nowoczesny kurort turystyczny Szarm el-Szejk na południowym krańcu Półwyspu Synaj jest szczególnie lubiany przez sympatyków nurkowania ze względu na liczne rafy koralowe. Jest to również punkt wypadowy na górę Synaj, gdzie Jahwe miał przekazać Mojżeszowi Dziesięć Przykazań oraz do prawosławnego Klasztoru św. Katarzyny, na skalistą pustynie Wyżyny Synajskiej, a także do Ziemi Świętej. Przy kurorcie znajduje się pierwszy egipski podwodny Park Narodowy Ras Muhammad. Wokół raf koralowych południowego Synaju, gdzie występuje ponad 250 różnych raf koralowych i 1000 gatunków ryb, w ciepłych wodach morskich spoczywają liczne wraki statków, które są chętnie odwiedzane przez nurków. W ostatnich latach wiele entuzjastów sportów podwodnych wybiera się również do położonego bardziej na północ Zatoki Akaby do Dahabu, Nuwajby i Taby.
Ze względu na wzrastające zainteresowanie turystyką nurkową udostępniono także miejscowości na południe od Hurghady wzdłuż zachodniego wybrzeża Morza Czerwonego: Safadża, Al-Kusajma i Marsa Alam, jak także Bir Szalatin. Przewiduje się, że niebawem otworzy się granica do trójkąta Hala’ib. 30 km od granicy z Sudanem, 20-25 km w głąb kraju znajduje się Park Narodowy, który stanowi nowy magnes dla turystów. Te ośrodki turystyczne stanowią również miejsca wypadowe na Pustynie Wschodnią i góry Atbaj.
Wszystkie te kurorty turystyczne położone są na Riwierze Morza Czerwonego.
Oazy zarówno te na Saharze, na Pustyni Libijskiej (Pustynia Zachodnie): Siwa, Fajum, Al-Bahrijja, Al-Bawiti, Ad-Dachila, Al-Farafira, Charga oraz te na Synaju: Wadi Fajran, Ajn Hudra czy Ajn Musa są również otwarte dla turystów.
W Aleksandrii znajduje się Bibliotheca Alexandrina, a wokół wybrzeża Morza Śródziemnego liczne podwodne wraki statków z okresu II wojny światowej.
W Egipcie znajduje się też wiele stanowisk archeologicznych, z których większa część jest otwarta dla zwiedzających.
Kuchnia Egipska
Kuchnia egipska charakteryzuje się bardzo częstym wykorzystaniem w trakcie przygotowania posiłków mięsa mielonego zwanego kofta. Jest ono zazwyczaj pieczone na rożnie. Równie często wykorzystuje się w kuchni egipskiej również pieczony na rożnie kebab, który zazwyczaj robiony jest z mięsa jagnięcego. Mięso to podawane jest najczęściej na warstwie pietruszki zwanej badounis a niekiedy przyozdabiane smażonymi pomidorami i cebulą. Również kebab podawany jest z sałatkami i z chlebem oraz pastą sezamową. Do jednych z najczęściej podawanych mięs można zaliczyć na pewno Firekh (kurczaka) oczywiście pieczonego na ruszcie oraz Harnam (gołąb) podawanego nadziewanego ryżem oraz przyprawami. Gołąb podawany jest również w postaci gulaszu gotowanego w dużym glinianym garnku (tagen) z pomidorami, cebulą, ryżem oraz z pszenicą. Oczywiście kuchnia egipska obfituje w posiłki z owoców morza. Przeważnie dania te są smażone lub pieczone. Dania rybne oczywiście są najsmaczniejsze w
Woda pitna
Większość hoteli posiada urządzenia do odsalania wody morskiej. Woda z kranu może być używana do mycia zębów, jednak nie poleca się jej do picia. W hotelowym barze można zaopatrzyć się w wodę mineralną.
Zagrożenia sanitarno – epidemiologiczne w Egipcie
W zasadzie w Egipcie nie występują zagrożenia sanitarno – epidemiologiczne, ale jednak należy przestrzegać zasady podwyższonej ostrożności i higieny przy spożywaniou posiłków:
– pić przegotowaną wodę lub oryginalnie zamkniętą wodę,
– dokładnie myć owoce i warzywa.
Opieka medyczna w Egipcie
Opieka medyczna w Egipcie jest na dobrym poziomie, a koszt wizyty lekarskiej wynosi od 20 do 40 USD. Doba w szpitalu (bez specjalnych zabiegów) kosztuje od 100 do 300 USD. Za usługi medyczne turysta musi zapłacić w gotówce, ponieważ brak pieniędzy uniemożliwia korzystanie z opieki lekarskiej.
Ubezpieczenia w Egipcie
Zagraniczne polisy ubezpieczeniowe nie są honorowane, a wszystkie koszty należy regulować w gotówce.
Szczepienia.
WZW A – wirusowe zapalenie wątroby typu A
szczepienie zalecane
WZW B – wirusowe zapalenie wątroby typu B
szczepienie zalecane
ŻG – Żółta gorączka
szczepienie niekonieczne
BTP – błonnica, tężec, polio
szczepienie zalecane
DB – dur brzuszny
szczepienie zalecane
W – wścieklizna
szczepienie zalecane (w zależności od charakteru pobytu)
JZM – japońskie zapalenie mózgu
szczepienie niekonieczne
MK – szczepionka meningo-kokowa (a+c)
szczepienie niekonieczne
Booking.com