Kuchnia japońska jest uważana, za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. W tej kategorii wiedzie ona prym wraz z kuchnią śródziemnomorską, a także indyjską. Nie jest to oczywiście żadnym zaskoczeniem, gdyż składa się ona w głównej mierze z owoców morza. Oprócz tego zawiera ona bardzo dużo ryżu, ryb oraz wodorostów. Cechą kuchni japońskiej są łagodne przyprawy, które nie zmieniają smaku potraw, jedzenie surowe lub przygotowywane szybko oraz mała ilość tłuszczu. Najpopularniejszymi daniami kuchni japońskiej jest bez wątpienia: ramen, udon, a w szczególności sushi.
Sushi od wielu lat pozostaje jedną z najmodniejszych potraw zagranicznych w Polsce. Z roku na rok sięga po nie coraz więcej osób, a wiele z nich od razu zostaje fanami tego japońskiego przysmaku. W dzisiejszych czasach sushi możemy wypróbować nie tylko podczas wizyty w wykwintnej, japońskiej restauracji, lecz także znaleźć je w supermarkecie oraz zamówić z dostawą prosto do domu. Coraz powszechniejsza dostępność sushi sprawiła, że danie to trafia na stoły coraz większej liczby Polaków, stając się stałym elementem menu. Sprawdźmy, dlaczego w Polsce tak kochamy tej japoński specjał!
Czy sushi słusznie jest nazywane jednym z najzdrowszych dań?
Sushi to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej, która w Kraju Kwitnącej Wiśni jest spożywana równie często, co w Polsce schabowy z ziemniakami i surówką. Japończycy jedzą ją na lunch, obiad i kolację, przygotowują na spotkania z przyjaciółmi, a także na rodzinne imprezy okolicznościowe. To danie, które zdecydowanie najczęściej gości na ich talerzach i nic nie wskazuje na to, aby wkrótce miałoby się to zmienić. Według opinii wielu specjalistów, to właśnie regularnemu spożywaniu sushi Japończycy zawdzięczają swój młodzieńczy wygląd oraz długowieczność, o której my, Europejczycy, możemy jedynie pomarzyć.
Bez względu na to, czy wierzymy w te wręcz magiczne właściwości sushi czy nie, nie ulega wątpliwości, że sushi jest zdrową i bardzo pożywną potrawą. Jest przy tym daniem lekkostrawnym i niskokalorycznym, przez co idealnie nadaje się do regularnego spożywania. Sushi składa się wyłącznie z naturalnych składników – wysokiej jakości ryżu przygotowanego według starej receptury, surowych ryb o wysokiej zawartości kwasów omega, prasowanych wodorostów nori ułatwiających trawienie, a także warzyw i dodatków wzbogacających smak – ostrego chrzanu wasabi, marynowanego imbiru, a także sosu sojowego i ziaren sezamu. Taki na wskroś naturalny i pożywny skład sprawia, że po sushi mogą sięgać praktycznie wszyscy, w tym osoby walczące ze zbędnymi kilogramami, wegetarianie, seniorzy, a także dzieci i młodzież.
Dla zdrowego ciała i ducha, czyli sushi i jego prozdrowotne właściwości
Regularne spożywanie sushi jest w stanie przynieść naszemu organizmowi liczne korzyści. Przede wszystkim, danie to bardzo pozytywnie wpływa na naszą odporność, wzmacniając ją i to w całkowicie naturalny sposób! Oprócz tego, składniki zawarte w sushi usprawniają pracę tarczycy, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulują procesy trawienne, co docenią w szczególności osoby borykające się z zaparciami i dążące do wysmuklenia sylwetki. Sushi pozostaje przy tym daniem lekkim i sycącym – nie obciąża bowiem układu trawiennego, ani nie daje uczucia ciężkości, zmęczenia i senności.
Co ciekawe, składniki, na których bazuje wysokiej jakości sushi w Krakowie, pozytywnie wpływają także na nasz wygląd zewnętrzny i co za tym idzie, także samopoczucie. Zawarte w potrawie naturalne antyoksydanty to skuteczna broń przeciwko negatywnej działalności wolnych rodników, które przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się naszej skóry, włosów i całego organizmu. Dzięki regularnemu sięganiu po sushi w Krakowie możemy więc zadbać nie tylko o zdrową, pełnowartościową dietę, ale także zatroszczyć się o swój wygląd, który jest wizytówką każdego człowieka.