Gdy wiele osób zostało zmuszonych do zrezygnowania z wakacyjnego wyjazdu za granicę czy do dużego nadmorskiego kurortu, coraz większym zainteresowaniem zaczęły cieszyć się kempingi i pola namiotowe w całej Polsce. Szukamy miejsc, w których wypoczniemy na łonie natury, z dala od cywilizacji i współczesnych problemów, w gronie najbliższych i bez zbędnego kontaktu z obcymi. Planując wypad pod namioty trzeba oczywiście odpowiednio się przygotować, pamiętając m.in. o zadbaniu o outdoorową kuchnię. Jak zaplanować pyszne obiady na świeżym powietrzu i nie ograniczać się do kiełbasek z ogniska?
Obiad na kempingu – kuchnia czy ognisko?
Według tych, którzy na piesze wycieczki i noclegi pod namiotem wybierają się dość regularnie, jedzenie w podróży smakuje lepiej nawet jeśli warunki jego przygotowania odbiegają od idealnych. Posiłek przygotowany na świeżym powietrzu, z wykorzystaniem ograniczonych zasobów, które zdołasz zapakować do swojego plecaka ma w sobie wiele uroku, ale jeśli nie przemyślisz go odpowiednio wcześnie, pobyt pod namiotami może skończyć się na codziennych wypadach do marketu, kiełbaskach z grilla lub ogniska i niezbyt wartościowych posiłkach. Przed wyjazdem pomyśl o tym jak chcesz przygotowywać jedzenie na wyprawie i jakie produkty mogą przydać się do przygotowania pożywnych, smacznych dań.
Najważniejszą decyzją, jaką musisz podjąć przygotowując się na kemping będzie decyzja o zabraniu kuchni turystycznej lub gotowaniu na ognisku. Każda strona ma swoje za i przeciw, a wiele zależy od tego w jakie miejsce jedziesz, dla ilu osób gotujesz i jakie masz preferencje odnośnie stylu przygotowywania potraw.
- Wybierając ognisko nie musisz dźwigać ze sobą zbędnego sprzętu, a z odrobiną wprawy zdołasz przygotować smaczne dania, którymi zaskoczysz wszystkich obozowiczów. Pakując się pamiętaj o garnkach z przykrywką i patelni, dzięki którym bez problemu ugotujesz, usmażysz i udusisz planowane na obiad dania. Jeśli planujesz gotowanie na kuchni turystycznej, oprócz garnków potrzebna będzie także sama kuchnia i paliwo niezbędne do jej zasilania.
- Nocując na polu namiotowym, kempingowym czy otwartej przestrzeni, upewnij się że rozpalanie otwartego ognia jest tam dozwolone. Jeśli nie, kuchenka turystyczna będzie jedynym słusznym i bezpiecznym rozwiązaniem.
- Sprawdź pogodę i przygotuj się na każde warunki. Jeśli na polu namiotowym zaskoczy was deszcz, rozpalenie ogniska i gotowanie na nim będzie wyjątkowo trudne.
- Kuchenka turystyczna zajmuje trochę miejsca, więc jeśli planujesz pieszą wędrówkę z plecakami na dłuższym dystansie, każdy dodatkowy kilogram na plecach będzie przeszkadzał. Wybierz małe, kompaktowe modele, chyba że na pole namiotowe wjedziesz samochodem i cały sprzęt będzie dostępny bezpośrednio z bagażnika.
Gotuj ze smakiem na biwaku
Planowanie wypoczynku na kempingu wymaga nieco innego podejścia, niż wypoczynek w hotelu, ale nie traktuj konieczności zabrania ze sobą garnków, kuchenki czy dodatkowego sprzętu jako utrudnienia. Dania gotowane na otwartym ogniu czy turystycznej kuchence mogą być smaczne i zdrowe, a zjedzone w otoczeniu dzikiej przyrody smakują wyjątkowo dobrze. Jeśli obok miejsca kempingowego znajdziesz dobry sklep, nie sięgaj po gotowe słoiki fasolki po bretońsku czy mięso na grilla – pomyśl o przygotowaniu czegoś ciekawego, co w warunkach domowych rzadko trafia na stół.
Mając do dyspozycji wodę, garnki, ogień, stolik i podstawowe akcesoria kuchenne bez problemu przygotujesz kompletne danie, które da wam energię na piesze zwiedzanie okolic czy wycieczki rowerowe. Potraktuj gotowanie na świeżym powietrzu jako kolejną przygodę i urlopową atrakcję. Korzystaj z lokalnych smaków i świeżych produktów. Niech wakacje na łonie natury będą najlepszą okazją do całkowitego odpoczynku od codzienności, udogodnień życia miejskiego i typowych wakacji hotelowych.
Obiad na świeżym powietrzu. Smaczne i zdrowe jedzenie pod namiotem
Pomysłów na dania, które możesz gotować podczas biwakowania jest wiele, a przepisy przystosowywane są zarówno pod zwolenników ogniska, jak i osoby korzystające z kuchenek turystycznych. Addnature.pl rozpoczęło właśnie świetną kampanię dla wszystkich planujących spędzić tegoroczny urlop na łonie natury, wypuszczając poradnik dotyczący gotowania na kempingu. Znajdziesz tam wskazówki dotyczące bezpiecznego gotowania na ognisku, wydajnego korzystania z kuchenek turystycznych, wyboru kuchenki, grilla i akcesoriów do gotowania na świeżym powietrzu, a także kilka przepisów, które musisz wypróbować przygotowując dania pod chmurką.