Choć znane są ludzkości stosunkowo od niedawna, z miejsca podbiły serca wszystkich miłośników orzechów. Ich delikatny smak zachwyca od pierwszego kęsa, a bogata zawartość składników odżywczych sprawia, iż stanowią cenny element zrównoważonej diety. Orzechy nerkowca, bo o nich tu mowa, zostały odkryte dopiero w XX wieku, ponieważ wcześniej nie uznawano ich za jadalne. Dzisiaj jednak są doceniane nie tylko przez miłośników orzechowych przekąsek, ale także przez znawców zdrowego żywienia. Orzechy nerkowca są bogate w białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy z grupy B – wpierające prawidłową czynność układu nerwowego. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tych niezwykłych orzechów? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Skąd pochodzą orzechy nerkowca i jakie wartości odżywcze w sobie skrywają;
- Jak regularne spożywanie orzechów nerkowca wpływa na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie;
- Czy każdy może spożywać orzechy nerkowca;
- Czy warto stosować orzechy nerkowca w diecie wegańskiej;
- Gdzie kupić orzechy nerkowca;
- Czy orzechy nerkowca sprawdzają się w roli przekąski na górskim szlaku;
- Jak wykorzystać orzechy nerkowca w naszej codziennej kuchni;
- Jak przygotować pyszną pastę z orzechów nerkowca;
- Jak przygotować smaczny deser z orzechami nerkowca;
- Jak przyrządzić pożywną sałatkę z orzechami nerkowca.
Skąd pochodzą orzechy nerkowca i jakie wartości odżywcze w sobie skrywają?
Orzechy nerkowca swoją ciekawą nazwę zawdzięczają przede wszystkim oryginalnemu kształtowi, który na myśl przywodzi właśnie nerkę. Wyróżniają się one nie tylko niecodziennym wyglądem, ale przede wszystkim miękkością oraz delikatnym, maślanym smakiem. Orzechy nerkowca to tak naprawdę owoce nerkowca zachodniego – drzewa charakterystycznego dla regionu Ameryki Południowej, Afryki Środkowej, Indii oraz Wietnamu. Co ciekawe, przez wiele stuleci drzewa te wykorzystywane były wyłącznie do produkcji drewna. Orzechy nerkowca uznawane są za jedne z najsłodszych orzechów na świecie. Niemniej jednak, oprócz wyjątkowego smaku stanowią one także źródło wartościowych składników odżywczych. W tym miejscu, warto zwrócić uwagę przede wszystkim na nienasycone kwasy tłuszczowe, a wśród nich na kwas gamma-linolenowy. Dodatkowo, te słodkie orzechy stanowią doskonałe źródło niezbędnych witamin, w tym witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E (uznawanej za źródło młodości) oraz witaminy K. Ponadto, włączenie orzechów nerkowca do codziennej diety pozwala na dowóz takich minerałów jak wapń, potas, fosfor, żelazo oraz miedź.
Orzechy nerkowca najzdrowsze są wtedy, gdy spożywamy je w formie surowej, bez dodatku soli lub posypek smakowych. Ponadto, warto włączyć je do jadłospisu w formie odżywczej pasty (masła), która doskonale łączy się ze smakiem owsianki, jak również chrupkiego pieczywa.
Jak regularne spożywanie orzechów nerkowca wpływa na nasze zdrowie i codzienne samopoczucie?
Odkąd tylko uznano je za jadalne, orzechy nerkowca stały się przedmiotem licznych badań naukowych. Dziś już wiemy, że stanowią one cenny element zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości zdrowotnych orzechów nerkowca?
- Po pierwsze: orzechy nerkowca są zdolne do stymulowania procesu wchłaniania glukozy za pośrednictwem komórek mięśni. W ten sposób mogą oddziaływać na poprawę reakcji tkanek na działanie insuliny. Dlatego też, orzechy nerkowca uznawane są za cenny element profilaktyki insulinooporności oraz cukrzycy typu II. Co ciekawe, odznaczają się one niskim indeksem glikemicznym i w związku z tym mogą stanowić element diety osób zmagających się z wyżej wymienionymi zaburzeniami;
- Po drugie: orzechy nerkowca stanowią dobre źródło potasu. W związku z tym, włączenie ich do bogatej w świeże warzywa oraz produkty pełnoziarniste diety, może sprzyjać poprawie funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego. Pozytywny wpływ na układ krążenia wywierają także zawarte w niniejszych orzechach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią cenny element profilaktyki miażdżycy oraz choroby niedokrwiennej serca;
- Po trzecie: orzechy nerkowca, za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B, są w stanie poprawiać czynność układu nerwowego, a tym samym zwiększać nasze zdolności do zapamiętywania oraz długotrwałej koncentracji. Co więcej, orzechy te mogą oddziaływać także na podniesienie naszego nastroju. Badania naukowe dowodzą bowiem, iż zapewnienie odpowiedniego dowozu witamin z grupy B, wraz z codzienną dietą, zwiększa naszą odporność na stres, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości;
- Po czwarte: orzechy nerkowca mogą wspierać proces odchudzania. Badania naukowe dowodzą, iż włączenie ich do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia jest w stanie zapewniać nam uczucie sytości, a tym samym zmniejszać chęć podjadania między posiłkami. Warto także wiedzieć, że spożywanie garści orzechów nerkowca dziennie może sprzyjać zmniejszeniu tendencji do gromadzenia się trzewnej tkanki tłuszczowej;
- Po piąte: orzechy nerkowca są dobrym źródłem cynku i selenu, dzięki czemu mogą oddziaływać na poprawę kondycji naszych włosów i paznokci.
W tym miejscu należy jednak zaznaczyć, że prozdrowotne działanie orzechów nerkowca jesteśmy w stanie odczuć najlepiej wtedy, gdy włączymy je do odpowiednio zbilansowanej diety i połączymy z systematycznym wykonywaniem aktywności fizycznej.
Czy każdy może spożywać orzechy nerkowca?
Spożywanie orzechów nerkowca w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania dotyczące ich stosowania. Po pierwsze: ze względu na wysoką kaloryczność, orzechy nerkowca w nadmiarze nie powinny spożywane być przez osoby zmagające się z problemem otyłości. Po drugie: orzechy nie powinny podawane być dzieciom poniżej 1 roku życia. Po trzecie: ostrożnością w spożywaniu orzechów nerkowca powinny wykazać się kobiety w ciąży, szczególnie te, u których rozpoznano alergię na inne orzechy. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na orzechy nerkowca. Ponadto, ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej, zaleca się, aby wprowadzać orzechy do swojej diety stopniowo, zwracając przy tym uwagę na reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po ich spożyciu, należy jak najszybciej zaprzestać ich dalszego użytkowania i zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.
Czy warto stosować orzechy nerkowca w diecie wegańskiej?
Z roku na rok coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego ze swojego codziennego jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że aby dieta wegańska była zdrowa, musi być zbilansowana w odpowiedni sposób. Niezwykle ważne jest znalezienie alternatywnych źródeł białka i jednym z nich mogą być właśnie orzechy nerkowca. Niniejsze bakalie są nie tylko bogate w białko, ale także w witaminy z grupy B oraz wapń, o których suplementację należy szczególnie dbać w diecie bezmięsnej. Dlatego też, jeśli zastanawiasz się, czy warto stosować orzechy nerkowca w diecie wegańskiej, odpowiedź jest niezwykle prosta. Już dziś wprowadź je do swojego jadłospisu.
Gdzie kupić orzechy nerkowca?
Ze względu na stale rosnącą popularność, orzechy nerkowca dostępne są w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich w internetowych sklepach ze zdrową żywnością, na przykład w sklepie cosdlazdrowia.pl. Podczas dokonywania wyboru niniejszych orzechów należy zwrócić szczególną uwagę na sposób ich obróbki. Unikaj nerkowców smażonych oraz z dodatkiem cukru lub soli. Zadbaj o to, aby wybrane przez Ciebie orzechy były źródłem cennych składników odżywczych, a nie zbędnych kalorii.
Orzechy nerkowca sprzedawane są zazwyczaj w opakowaniach o pojemności 100g, 500g oraz 1000g. Za najmniejsze opakowanie zapłacimy około 6,00 – 10,00 złotych. Za opakowanie o wadze 500g zapłacimy około 28,00 – 35,00 złotych. Natomiast koszt kilograma orzechów nerkowca to zazwyczaj od 45,00 do 60,00 złotych. Należy przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.
Czy orzechy nerkowca sprawdzają się w roli przekąski na górskim szlaku?
Orzechy nerkowca to przekąska, której z pewnością nie powinno zabraknąć w Twoim plecaku podczas dalekiej wędrówki. Są one bowiem doskonałym źródłem energii, jak również cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Nawet jedna garść tych pysznych bakalii, jest w stanie zapewnić Ci poczucie sytości oraz siły na pokonywanie nawet najtrudniejszych górskich z szlaków.
Jak wykorzystać orzechy nerkowca w naszej codziennej kuchni?
Orzechy nerkowca są źródłem smaku oraz wartościowych składników odżywczych. Dlatego też, możemy wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: dodaj orzechy nerkowca do porannej owsianki lub musli, w ten sposób zwiększysz wartość odżywczą posiłku;
- Po drugie: dodaj zmielone orzechy nerkowca do Twojego ulubionego koktajlu owocowego, w ten sposób zagęścisz go, a dodatkowo wzbogacisz o zestaw niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- Po trzecie: dodaj pokruszone orzechy nerkowca do wegańskich kotlecików na bazie kaszy jaglanej oraz pieczonego buraka;
- Po czwarte: przygotuj pyszne ciasteczka zbożowe z dodatkiem chrupiących orzechów nerkowca. W ten sposób sprawisz, że przyrządzona przez Ciebie przekąska będzie nie tylko smaczna, ale także niezwykle zdrowa;
- Po piąte: dodaj prażone orzechy nerkowca do sałatki warzywnej, w ten sposób wzbogacisz ją o wartościowe białko.
Pamiętaj, że wszystkie orzechy są bogatym źródłem energii. W związku z tym, nie powinniśmy spożywać ich w większej ilości niż około 1 garści dziennie.
Jak przygotować pyszną pastę z orzechów nerkowca?
Przygotowanie odżywczej pasty z orzechów nerkowca jest niezwykle proste. Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszne masło z dodatkiem słodkiego miodu oraz cynamonu.
Składniki:
- Około 500g orzechów nerkowca;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie: Dokładnie umyj i osusz orzechy, a następnie przełóż je do kielicha blendera. Do orzechów dodaj słodkie przyprawy i zmiksuj całość na gładką masę. Uwaga: nie miksuj orzechów zbyt długo, w ten sposób możesz doprowadzić do wydostania się z nich zbyt dużej ilości tłuszczu.
Jak przygotować smaczny deser z orzechami nerkowca?
Lubisz jeść podwieczorki na słodko? Mamy dla Ciebie pełną zdrowia propozycję z dodatkiem maślanych orzechów nerkowca.
Składniki:
- 1 zamrożony banan;
- 2 łyżki pokruszonych orzechów nerkowca;
- 2 łyżki jogurtu typu greckiego;
- Szczypta cynamonu;
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania: Banana pokrój w plastry i przełóż do kielicha blendera. Dodaj do niego jogurt, miód oraz cynamon. Zmiksuj całość na gładką masę. Otrzymany sorbet wymieszaj z pokruszonymi orzechami nerkowca. Włóż całość do zamrażarki na około 60-120 minut.
Jak przyrządzić pożywną sałatkę z orzechami nerkowca?
Sałatka z dodatkiem orzechów nerkowca to idealna propozycja na szybki i smaczny lunch.
Składniki:
- 3 garści świeżych liści szpinaku;
- 6 pomidorków koktajlowych;
- Garść pokruszonych orzechów nerkowca;
- 30g ulubionego sera sałatkowego;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka soku z limonki;
- Szczypta suszonej papryki chili.
Sposób przygotowania: w niewielkiej misce wymieszaj ze sobą oliwę, sok z limonki oraz suszoną papryczkę chili. Szpinak, orzechy, przekrojone na pół pomidory oraz ser przełóż do miseczki. Całość polej przygotowanym sosem i gotowe.
Podsumowanie
Pochodzące ze słonecznej Ameryki Południowej oraz Afryki Środkowej orzechy nerkowca to prawdziwa skarbnica smaku oraz wartościowych składników odżywczych. Znajdziesz w nich nie tylko niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale także spore ilości białka oraz cennych witamin i minerałów. Orzechy nerkowca stanowią ważny element profilaktyki chorób metabolicznych i są w stanie wpływać na poprawę naszego nastroju. Ponadto, możemy wykorzystać je w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Dlatego też, nie czekaj ani chwili dłużej i już dziś spróbuj słodkich orzechów nerkowca.
Bibliografia:
- Ashraf S.M., Rathinasamy K., Antibacterial and anticancer activity of the purified cashew nut shell liquid: implications in cancer chemotherapy and wound healing, „Natural Product Research” 2017, 21, 1–5;
- Biernat J. et al., Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2014, 47(2), 121–129;
- Jiménez-Gómez Y, López-Miranda J, Blanco-Colio LM et al.: Olive oil and walnut breakfasts reduce the postprandial inflammatory response in mononuclear cells compared with a butter breakfast in healthy men. Atherosclerosis 2009; 204(2): e70-76;
- Kulik K., Waszkiewicz-Robak B., Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. Karwowskiej M., Gustawa W., Kraków 2015, 143–156;
- Papanastasopoulos P, Stebbing J: Nuts and cancer: where are we now? Lancet Oncol 2013 Nov; 14(12): 1161-1162;
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny Epidemiologii” 2016, 97(4), 328–334.