W Hiszpanii a zwłaszcza w Andaluzji w większości knajpek, przy zamawianiu napojów serwowane są tapas. Są to niewielkie, przepyszne przekąski, za które się nie płaci. Przekąski mogą być zarówno na ciepło jak i na zimno i to, jaką dostanie się przekąskę zależy od kelnera. Są też specjalne bary tapas i tam można wybrać sobie przekąskę za którą się juz płaci. Tapas je się je na stojąco w godzinach lunchu i potem między powrotem z pracy a kolacją. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.
W Hiszpanii a zwłaszcza w Andaluzji w większości knajpek, przy zamawianiu napojów serwowane są tapas. Są to niewielkie, przepyszne przekąski, za które się nie płaci. Przekąski mogą być zarówno na ciepło jak i na zimno i to, jaką dostanie się przekąskę zależy od kelnera. Są też specjalne bary tapas i tam można wybrać sobie przekąskę za którą się juz płaci. Tapas je się je na stojąco w godzinach lunchu i potem między powrotem z pracy a kolacją. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.
W Hiszpanii a zwłaszcza w Andaluzji w większości knajpek, przy zamawianiu napojów serwowane są tapas. Są to niewielkie, przepyszne przekąski, za które się nie płaci. Przekąski mogą być zarówno na ciepło jak i na zimno i to, jaką dostanie się przekąskę zależy od kelnera. Są też specjalne bary tapas i tam można wybrać sobie przekąskę za którą się juz płaci. Tapas je się je na stojąco w godzinach lunchu i potem między powrotem z pracy a kolacją. Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.