Otwierając portugalskie menu możemy natrafić na całkowicie nieznane nam nazwy z tego też powodu poniżej przedstawiam mini słowniczek kulinarny
Podział potraw
Sopa – zupa
Peixe – ryba
Mariscos – skorupiaki
Carne – mięso
Aves – drób
Caça – dziczyzna
Legumes – warzywa
Salada – sałatka
Frutas – owoce
Sobremesa – deser
Sposób przyrządzania potraw
Assado/no espeto – pieczone/z rożna
Cozido – gotowane
Ensopado de… – zupa lub bulio z…
Frito – smażone
Fumado – wędzone
Grelhado – z rusztu
Na brasa – z grila
No forno – pieczone Guisado/Salteado – duszone
Ważne terminy
Pequeno almoço – śniadanie
Almoço – obiad/lunch
Lanche – podwieczorek
Jantar – kolacja (portugalski obiad)
Arroz – ryż
Batatas fritas – frytki
Batatas – ziemniaki
Manteiga – masło
Azeitonas – oliwki
Ovos – jajka
Păo – chleb
Pimenta – pieprz
Sal – sól
Queijo – ser
Queijo fresco – twaróg
Conta – rachunek
Ementa – menu
Mesa – stolik
Podstawowe potrawy
Atum – tuńczyk
Lagosta – homar
Salmăo – łosoś
Sardinhas – sardynki
Truta – pstrąg
Carne de porco – wieprzowina
Chouriço – pikantna kiełbasa
Costeleta – kotlet
Frango – kurczak
Galinha – kura
Pato – kaczka
Tripas – flaki
Vitela – cielęcina
Warto spróbować
Caldo Verde – zupa z kapusty z ziemniakami
Sopa de feijăo verde – zupa z zielonej fasolki
Caldeirada – zupa rybna
Arroz de marisco – ryż z owocami morza
Bacalhau – suszony dorsz, przyrządzany na wiele sposobów
Bife a Portuguesa – stek wołowy
Cozido a Portuguesa – danie z różnych rodzajów mięsa z ryżem o warzywami
Frango no churrasco – kurczak z rożna
Leităo assado – pieczone prosię
Porco a alentejana – wieprzowina z mięczakami
Tripas a moda do Porto – flaczki z fasolką i warzywami
Francezinha – specjał z Porto, ogromny tost z różnymi rodzajami mięsa, jajkiem i gęstym sosem.
Otwierając portugalskie menu możemy natrafić na całkowicie nieznane nam nazwy z tego też powodu poniżej przedstawiam mini słowniczek kulinarny Podział potraw Sopa – zupa Peixe – ryba Mariscos – skorupiaki Carne – mięso Aves – drób Caça – dziczyzna Legumes – warzywa Salada – sałatka Frutas – owoce Sobremesa – deser Sposób przyrządzania potraw Assado/no espeto – pieczone/z rożna Cozido – gotowane Ensopado de… – zupa lub bulio z… Frito – smażone Fumado – wędzone Grelhado – z rusztu Na brasa – z grila No forno – pieczone Guisado/Salteado – duszone Ważne terminy Pequeno almoço – śniadanie Almoço – obiad/lunch Lanche – podwieczorek Jantar – kolacja (portugalski obiad) Arroz – ryż Batatas fritas – frytki Batatas – ziemniaki Manteiga – masło Azeitonas – oliwki Ovos – jajka Păo – chleb Pimenta – pieprz Sal – sól Queijo – ser Queijo fresco – twaróg Conta – rachunek Ementa – menu Mesa – stolik Podstawowe potrawy Atum – tuńczyk Lagosta – homar Salmăo – łosoś Sardinhas – sardynki Truta – pstrąg Carne de porco – wieprzowina Chouriço – pikantna kiełbasa Costeleta – kotlet Frango – kurczak Galinha – kura Pato – kaczka Tripas – flaki Vitela – cielęcina Warto spróbować Caldo Verde – zupa z kapusty z ziemniakami Sopa de feijăo verde – zupa z zielonej fasolki Caldeirada – zupa rybna Arroz de marisco – ryż z owocami morza Bacalhau – suszony dorsz, przyrządzany na wiele sposobów Bife a Portuguesa – stek wołowy Cozido a Portuguesa – danie z różnych rodzajów mięsa z ryżem o warzywami Frango no churrasco – kurczak z rożna Leităo assado – pieczone prosię Porco a alentejana – wieprzowina z mięczakami Tripas a moda do Porto – flaczki z fasolką i warzywami Francezinha – specjał z Porto, ogromny tost z różnymi rodzajami mięsa, jajkiem i gęstym sosem.
Otwierając portugalskie menu możemy natrafić na całkowicie nieznane nam nazwy z tego też powodu poniżej przedstawiam mini słowniczek kulinarny Podział potraw Sopa – zupa Peixe – ryba Mariscos – skorupiaki Carne – mięso Aves – drób Caça – dziczyzna Legumes – warzywa Salada – sałatka Frutas – owoce Sobremesa – deser Sposób przyrządzania potraw Assado/no espeto – pieczone/z rożna Cozido – gotowane Ensopado de… – zupa lub bulio z… Frito – smażone Fumado – wędzone Grelhado – z rusztu Na brasa – z grila No forno – pieczone Guisado/Salteado – duszone Ważne terminy Pequeno almoço – śniadanie Almoço – obiad/lunch Lanche – podwieczorek Jantar – kolacja (portugalski obiad) Arroz – ryż Batatas fritas – frytki Batatas – ziemniaki Manteiga – masło Azeitonas – oliwki Ovos – jajka Păo – chleb Pimenta – pieprz Sal – sól Queijo – ser Queijo fresco – twaróg Conta – rachunek Ementa – menu Mesa – stolik Podstawowe potrawy Atum – tuńczyk Lagosta – homar Salmăo – łosoś Sardinhas – sardynki Truta – pstrąg Carne de porco – wieprzowina Chouriço – pikantna kiełbasa Costeleta – kotlet Frango – kurczak Galinha – kura Pato – kaczka Tripas – flaki Vitela – cielęcina Warto spróbować Caldo Verde – zupa z kapusty z ziemniakami Sopa de feijăo verde – zupa z zielonej fasolki Caldeirada – zupa rybna Arroz de marisco – ryż z owocami morza Bacalhau – suszony dorsz, przyrządzany na wiele sposobów Bife a Portuguesa – stek wołowy Cozido a Portuguesa – danie z różnych rodzajów mięsa z ryżem o warzywami Frango no churrasco – kurczak z rożna Leităo assado – pieczone prosię Porco a alentejana – wieprzowina z mięczakami Tripas a moda do Porto – flaczki z fasolką i warzywami Francezinha – specjał z Porto, ogromny tost z różnymi rodzajami mięsa, jajkiem i gęstym sosem.